pátek 22. března 2013

Ovesné sušenky




Suroviny:
* 100 g špaldová jemně mletá mouka (nejlépe bio, možno samozřejmě nahradit i pšeničnou hladkou)
* 170 g jemné ovesné vločky (používám Emco jemné)
* 60 g instatntí pohankové vločky (bioprodejny)
* půl lžičky prášku do pečiva (nejlépe vinný kámen)
* půl lžičky sody bicarbony
* půl lžičky soli
* 125 g másla (to dávám klasické, bio vyšlo v testě jako absolutní propadák)
* 2 hrste slunečnicových semínek (případně dalších oříšků - nemělo by být moc, těsto je dost husté)
* 110 g tmavého třtinového cukru (kdo radši sladší, může přidat)
* 1 sáček vanilkového cukru (používám nejradši bio Sonnentor, je krásně jemný - když už ne bio, aspoň vanilkový a ne chemický vanilínový)
* 1 sáček skořicového cukru
* 1 celé vajíčko

Postup: 
V misce zamícháme mouku, probrané ovesné vločky, pohankové vločky, semínka, sodu, prášek do pečiva a sůl.
Rozpustíme máslo, necháme mírně ochladit. V druhé nádobě smícháme třtinový, vanilkový a skořicový cukr, rozklepneme vajíčko a spojíme. Vmícháme mírně schlazené rozpuštěné máslo, postupně také směs z mouky, vloček a ostatních surovin. Vzniklá hmota je dost hustá
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (peču na horkovzduchu). Plech vyložíme papírem na pečení a lžičkou formujeme "hromádky", které pak trochu roztlačíme lžící nebo prsty (kdo chce sušenky vyšší, roztlačit nemusí, těsto se během pečení mírně rozlije). Pečeme asi 7 až 10 minut do zezlátnutí.
 
Z dávky vyjde 40 až 50 sušenek podle velikosti (hromádka nahoře je z dvojité dávky - ač se to nezdá, je jich tam téměř 100 a věřte, že dlouho nevydrží :-).
 
p.s. Někdo na sušenky ovesné vločky mele, já to nedělám. Mám za to, že ty vločky musí být trochu cítit a s moukou, která mletím prakticky vzniká, už to nekřupe :-). Místo mletí používám vločky jemné, ne klasické velké (česká firma Emco přímo vyrábí jemné ovesné vločky, velmi dobře se hodí také Poridge oats - dostat v prodejnách zdravé výživy i v některých obchodních řetězcích).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...