Pokud peču, snažím se většinou o zdravejší varianty. Čtu, hledám, googlím a pak kombinuji a zkouším, až vypadne recept, který je nejen zdravější, ale také chutný. Tradiční vanilkové rohlíčky také prošly úpravou - zde je opravdu slušná varianta, která chutná i těm, kterým o zdravé jídlo zrovna nejde a spíš nad ním ohrnují nos :-)
Recept: dávka cca na 1 plech, v závorce údaj přepočet na 250 g másla
* 110 g celozrnné špaldové hladké mouky bio (275g)
* 40 g pohankové mouky bio (100 g)
* 50 g mletých lískových oříšků 9125 g)
* 100 g másla 250 g)
* 18 g jemného třtinového cukru sunacat s melasou (countrylife), nebo třtinový cukr moučky (45 g)
* 2 lžíce vanilkového cukru bio
+ směs vanilkového a třtinového moučkového cukru na obalení
Zamísit těsto, nechat přes noc
odpočinout v lednici, ráno vybrat a nechat při pokojové teplotě, plnit
postupně do formy a rohlíčky pak skládat na plech vyložený pečícím
papírem, péct ve vyhřáté troubě na středním stupni (plynová trouba
stupeň 6 po dobu 6 až 10 minut podle velikosti rohlíčků). Ještě teplé
obalovat v směsi bio jemného třtinového cukru a bio vanilkového cukru.
Na obalování by asi šlo použít také sušené ovesné mléko, pro vanilkové
rohlíčky by bylo dobré smíchat jej s vanilkovým cukrem (mléko jsem
nezkoušela, ale prý ani není poznat, má i samotné nasládlou chuť).
Používám formičku střední velikosti od řezbáře, kterého najdete na Fleru pod nickem ARVAVNAJ a musím velmi pochválit, pracuje se s ní báječně. Je to však
trochu jiné než jsme zvyklí, základní návod od výrobce je nevymazávat,
jen vysypat moukou. Tento postup funguje, ale je dost zdlouhavý,
někde jsem narazila na doporučení formovat kuličky, vyválet v mouce pak
vtlačovat do formičky, moc se mi to ale neosvědčilo (kulička by byla
vhodná spíš pro jiné tvary, rozmáčknutím do délky rohlíčku "vyleze"
nepomoučené těsto a následně lepí.
Po odzkoušení ideálního množství do formičky jsem tvarovala malé
válečky a ty pak obalila potřásáním v talířku s moukou, pak to šlo
opravdu krásně a rychle.
Žádné komentáře:
Okomentovat